Glamour Garden / Гламур Гарден
817
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-817,bridge-core-1.0.6,cookies-not-set,qode-news-2.0.2,qode-quick-links-2.0,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Glamour Garden / Гламур Гарден

Краток опис на проектот

 

Тимот на Мембранинг со проектирањето и изведбата на мембранската конструкција на ресторанот “Glamour Garden” ja изведи уникатната единечна мембранска конструкција во Македонија, со што уште еднаш ги потврди можностите на мембранските конструкции како дел од современата архитектура во светот.

Архитектурата на мембранската конструкција, за ресторанот “Glamour Garden” како дел од комплексот на ресторанот “Glamour”, e конципирана како лесна мембранска конструкција со само еден столб кој покрива површина од 181м2. Главниот предизвик во проектирањето на мембранската конструкција се состоеше во тоа да самата мембрана се постави и се прилагоди во постоечката инфрастуктура на зелената површина и постоечките дрва во летната градина на “Glamur Garden” и со тоа да се добие максимална искористеност и функционалност на просторот.

Влезната партија е означена со челичен просторен лак, а задниот дел и врската со објектот е направена со рамнински челичен лак со постоечката настрешница на објектот.

Конструкцијата на конусната мембранска конструкција се состои од еден централен столб кој претставува просторна челична решетка и периферна ободна челична носечка греда која е заварена за челичните столбови, со конструктивен систем како рамнински и просторни решетки. Централните столбови се урамнотежени со челични кабли-затеги помеѓу самите столбови и на сите краеви на мембранската конструкција. Лачната челична конструкција на влезот е просторен челичен лак кој се ослонува на просторни решетки, а задниот рамнински челичен лак се ослонува на рамнинските челични решетки. Сите врски на конструкцијата се заварени.

 

Локација: Битола, Македонија
Функција на објектот: Угостителски објект
Степен на затвореност: Целосно покриена конструкција.
Климатска зона: Студени зими и жешки лета
Заштита од временски влијанија: сонце, дожд, снег и ветер
Kaпацитет: 250 луѓе
Година на изведба: 2018 година

Покриена површина (м2): 181m2
Максимална висина(м): 8.00м
Должина(м): 17,2м
Ширина(м): 10.9м
Тип на основна форма: Единечна Конусна форма, странично ограничена со лачна конструкција

Материјал: Мембрана
Тип: Sattler
Тип на мембрана: Polyester fabric, двојнопокривање со PVC и PVDF завршен премаз.
Тежина(гр/м2): 900 гр/м2

Date
Category
Изведени проекти