„ДРАГА РЕПУБЛИКО“, Перформанс

 • Автори:
 • Филип Јовановски, уметник и развој на перформансот, дизајн на сценографија
 • Кристина Леловац, изведувачка и развој на перформансот
 • Ивана Васева, кураторка
 • Викторија Илиоска, кореографка
 • Емилија Чочкова, продуцентка
 • Мембранинг/Андреја Ѓурески,Наум Петровски,Александар Јовановски, дизајн на челична конструкција

 

Играат: Дениз Ајдаревиќ, Бранко Атанасов, Симона Димковска, Нина Елзесер, Изабела            Јакимова, Нела Павловска, Сандра Танчева

 

Дамјана Апостоловски, музичка соработничка и хористка, Мартин Блажевски, музичкисоработник и хорист, Мариана Бошковска, музичка соработничка и хористка, Шинаси Рамадан, музички соработник и хорист, Дино Хрџиќ, музички соработник и хорист, Иванчо Велков, сценски техничар, Миле Крстевски, сценски техничар, Владо Димоски, изработувач на сценографски елементи, Александар Јовановски, асистент во развој на перфроманс, Миа Николоска, асистент во развој на перформанс, Фото: Драгица Николовска

 

 • Информација:

Челичната кружна платформа претставува сценографија за пeрформансот „ДРАГА РЕПУБЛИКО“.  Конструкцијата се состои од главни челични решетки кои се поставени на тркала кои се движат во кружна насока. Од горната страна на челичните решетки е фиксирана челична структура “саќе” формирана од челични профили , која има функција на сцена на кои се движат актерите во перформансот. Целата конструкција е предвидена да биде штрафена за да се овозможи брза монтажа и демонтажа на нова локација за повторно поставување на перформансот.

 • Површина: 100m2
 • Година на проектот: 2021
 • Тип на проект: Изведбен проект
 • Локација: Централна пошта, Скопје